Oracle 12c New Features: Enterprise Manager Express Konfigurasyonu (Container Db İçin)

EM Express manager oracle 12c ile kurulum sonrasında gelen bir tool’ dur. Enterprise Manager Express’ in konfigurasyonuna geçmeden önce EM Express tool’ u ile ilgili biraz bilgi verelim.

EM Expres, oracle 12c öncesinde kullanmış olduğumuz Oracle Em konsolun bir devamı değildir. 12c öncesindeki versiyonlarda kullanmış olduğumuz EM konsol oracle 12c ile birlikte artık support edilmemekterdir. Ayrıca EM Express bir Cloud Control veya Grid Control’ da değildir. Yani Grid ile yapmış olduğumuz birtakım management işlemlerini Express ile yapamayız. Dba’ ler olarak şu ana kadar kullandığımız EM konsole ile tüm database management işlemlerini yapabiliyor idik. Ancak maalesef express ile bunuda yapamıyoruz.

Oracle , 12c birlikte artık Grid’ i biraz daha ön plana çıkartarak artık Grid kullanımına zorluyor diyebiliriz. Database management işlemi Grid ile birlikte artık daha kolay ve daha hızlı bir hale gelmiş durumda, tabi dağınık yapılarda Grid’ in başka güzel özellikleride var onlara burada girmeyeceğim zira konumuz Grid değil.

Öncelikle EM express tool’ unu nasıl konfigure edebileceğimiz den bahsedelim sonrasında da kısaca ne işe yaradığından bahsediyor oluruz.

Burada EM Express konsolu iki farklı şekilde kullanabilirsiniz. http veya https bağlantı şekillerinden hangisi ile kullanacaksanız onu konfigure etmeniz gerekiyor. Ben her iki kullanım metodu içinde nasıl konfigure edileceğinden bahsediyor olacağım.

Öncelikle container database’ imize connect olup http/https portu set edilmemişse onu set ediyoruz ;

HTTP portunu select etmek için ;

SQL> SELECT DBMS_XDB_CONFIG.gethttpport FROM dual;

GETHTTPPORT
———–
0

HTTP portunu set etmek için ;

SQL> exec DBMS_XDB_CONFIG.sethttpport(8080) ;
PL/SQL procedure successfully completed.

HTTPS portunu select etmek için ;

SQL> SELECT DBMS_XDB_CONFIG.gethttpsport FROM dual;

GETHTTPSPORT
————
5501

HTTPS portunu set etmek için ;

SQL> EXEC DBMS_XDB_CONFIG.sethttpsport(5501);
PL/SQL procedure successfully completed.

Yine hangi porttan çalıştığını öğrenmek için ;

[oracle@Redhat70 ~]$ lsnrctl status listener_12c | grep HTTP
(DESCRIPTION=(ADDRESS=(PROTOCOL=tcps)(HOST=Redhat70.tr.hsbc)(PORT=5501))(Security=(my_wallet_directory=/u01/sq/ora_3/oracle/admin/t1/xdb_wallet))(Presentation=HTTP)(Session=RAW))
[oracle@Redhat70 ~]$

Komutundan faydalanabiliriz. EM express’ in çalışması için listener servisininde mutlaka çalışıyor olması gerekmektedir.

Enterprise Manager Express kosoluna bağlanmak için aşağıdaki formatta linkimiz olması gerekiyor.

https://hostname:port/em/

Linki sql satırından aşağıdaki 2 sql’ den herhangi biri ile de öğrenebilirsiniz ;

HTTPS bağlantısını öğrenmek için ;

veya

HTTP bağlantısını öğrenmek için se ;

veya

Konsole giriş yapalım ;

ana sayfa

Sisteme login oldukdan sonra aşağıdaki gibi bir ana ekran gelecektir.

2

EM express konsol üzerinden artık database management yapılamayacağını (önceki konsola kıyasla yapılacaklar çok kısıtlı olduğundan dolayı) söylemiştik. Menülere baktığımız da aşağıda detayını görebileceğiniz alt menüler bulunmaktadır.

3

Container database’ in EM Express konsoluna bağlandığınız da ana ekrandan, bu container içerisinde oluşturulmuş olan pluggable database’ lerede erişim sağlayabilirsiniz. Ancak isterseniz EM express konsolunu her bir pluggable database içinde konfigure edip kullanabilirsiniz.

4

Örneğin;

ekran görüntüsü ekleyelim;

5

Sadece ilgili pluggable database’ e EM express tool’ u üzerinden erişim sağlayabilirsiniz.

Oracle 12c Enterprise Manager Express tool’ u ile ilgili aşağıda referans olarak göstermiş olduğum linkden daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Reference;
https://blogs.oracle.com/db/entry/troubleshooting_why_em_express_is

Be Sociable, Share!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


yedi × 2 =